Steun ons en help Nederland vooruit

Doetinchem is en blijft mijn stad. Ondanks dat ik al een aantal jaar in Nijmegen woon en studeer (Bestuurskunde), kom ik nog graag terug. Ik vind dan ook dat we best trots mogen zijn op onze stad. We hebben de mooiste voetbalclub van Nederland, we hebben het beste theater van Nederland en we hebben een prachtige rivier die midden door onze stad stroomt. Daarnaast heeft Doetinchem een levendig centrum met een prima winkelaanbod, gezellige cafés en leuke uitgaansgelegenheden. Kortom, genoeg voorzieningen op het gebied van sport, cultuur en recreatie.

Dit is echter niet het enige wat Doetinchem (en de Achterhoek als geheel) zo mooi maakt. Het zijn vooral de inwoners die de stad maken. Niet lullen maar poetsen, D’ran, dat is wat de Achterhoekse mentaliteit typeert. De belangrijkste uitdaging voor de Doetinchemse politiek vind ik dan ook om het vertrouwen van de inwoners terug te winnen door hen de ruimte te geven. Veel taken kunnen inwoners zelf uitvoeren als ze een zetje in de rug krijgen. De afgelopen jaren heeft het college van B&W op dit gebied al grote stappen gezet (kijk bijvoorbeeld naar het aanvalsplan binnenstad en naar belevingspark Doetebol) en het is zaak om daar de komende vier jaar een vervolg aan te geven.

Ik denk dat D66 Doetinchem een belangrijke bijdrage kan leveren aan het bovenstaande, omdat D66 gelooft in de eigen kracht van mensen. Als aan de voorwaarden van goed toegankelijk onderwijs, gelijke kansen en persoonlijke vrijheid is voldaan, ben ik er als D66’er van overtuigd dat je zelf voor een groot deel in de hand hebt hoe jouw leven eruit ziet. Aan de ander kant moeten we ook erkennen dat er bepaalde groepen zijn die afhaken, omdat de maatschappij alsmaar sneller gaat en complexer wordt.

Wat mij betreft mag de gemeente best een stapje terug doen en een meer faciliterende rol aannemen, waarin zij initiatieven van burgers ondersteunt. Tegelijkertijd ligt er voor de gemeente een belangrijke taak om iedereen binnen boort te houden. Wat mij betreft is D66 de partij die hierin voorop loopt.

Meer van Willem Klein Kranenberg