Steun ons en help Nederland vooruit

Persoonlijk biografie Jorik Huizinga

Mijn biografie kleurt de manier waarop ik naar de werkelijkheid kijk. Opvoeding, opleiding en opgedane ervaringen hebben mij gevormd tot wie ik ben. Mijn curriculum vitae geeft inzicht in mijn bezigheden. Hieronder vind je mijn persoonlijk biografie.

Gedreven en gelukkig

Ik vind het lekker om hard te werken. Het geeft mij veel voldoening als ik ergens mijn schouders onder kan zetten. Ik voel me het best als ik het gevoel heb vooruit te komen. Dat ervaar ik zo in mijn werkzaamheden, maar ook in mijn vrije tijd. Ik ben bijna altijd gelukkig. Ik besef elke dag dat ik in de gelukkige omstandigheid ben te kunnen genieten van een fijn leven in een fijne stad met fijne mensen om me heen.

Opvoeding

Toen ik werd geboren, was onze huidige koning Willem Alexander 10 jaar oud. Het was feest in Nederland. Ik ben opgegroeid in een dorp in de Achterhoek. Ik kijk met veel waardering terug op mijn opvoeding. Mijn ouders gaven mij de ruimte om me te ontwikkelen. Ze stonden altijd klaar voor mijn broer en mij en we hebben met z’n vieren veel mooie dingen beleefd. Van mijn ouders heb ik geleerd dat je veel idealen kunt bereiken door je in te zetten. Ook heb ik van hen geleerd te genieten van kleine dingen. Mijn ouders maken zich hun hele leven al sterk voor goed onderwijs en optimale ontwikkeling van anderen. Dat voorbeeld heeft ertoe geleid dat ik actief ben geweest in de kerkgemeenschap en in sportverenigingen.

Studie

Na mijn middelbare school begon ik aan de lerarenopleiding basisonderwijs. Ik had ervaring opgedaan in het begeleiden van kinderen en jongeren en wist dat ik daar enthousiast van werd. Ik verdiepte me in de ontwikkelingspsychologie en taalontwikkeling en ontdekte dat ik meer wilde weten van onderwijs. Daarom ging ik na de pabo naar de universiteit voor mijn studie onderwijskunde. Tijdens mijn studie specialiseerde ik mij verder in taalonderwijs en deed onderzoek naar de vaardigheid ‘samenvatten’. Onlangs heb ik mijn Master of Business Administration gedaan, omdat ik in mijn leiderschap merkte dat het mij uitdaging bood me verder te ontwikkelen.

Loopbaan

Tijdens mijn middelbare schooltijd en daarna had ik veel baantjes. Ik werkte bij een hovenier, bij een koeriersbedrijf en bij sportverenigingen. Later merkte ik dat ik juist toen heel veel geleerd heb. Tijdens mijn studie liep ik stage op Aruba en heb ik deelgenomen aan een uitwisseling met een Amerikaanse studente. Toen ik mijn lerarenopleiding had afgerond heb ik gewerkt op verschillende basisscholen en bij een instituut voor leerplanontwikkeling. Na mijn studie onderwijskunde ben ik begonnen als docent op de lerarenopleiding basisonderwijs. In dat werk kwam alles voor mij bij elkaar. Ik merkte dat ik het prettig vond leiding te geven en een bijdrage te leveren aan de inhoudelijke kwaliteit van de opleidingen. Die combinatie is eigenlijk kenmerkend voor mijn hele loopbaan: leiding geven aan mensen enerzijds en inhoudelijke verdieping anderzijds.

Politiek

Ik ben niet opgevoed met veel aandacht voor politiek. Mijn ouders sprak ik er wel over, maar wij hielden ons niet er niet actief mee bezig. Tijdens mijn studie woonde ik in een studentenhuis met 14 huisgenoten en daar hadden we vrijwel elke avond gesprekken over politieke ontwikkelingen. Ik ontdekte dat standpunten van mensen sterk kunnen verschillen en dat zij (soms ongemerkt) een politieke koers aanhangen. In die tijd ontdekte ik dat de koers van D66 precies mijn koers was. In die tijd kreeg D66 officieel de signatuur ‘sociaal-liberaal’ en wat Thom de Graaf, Boris Dittrich en Els Borst realiseerden, dat sprak mij aan. Het heeft eigenlijk te lang geduurd, want pas enkele jaren geleden werd ik lid van D66. Ik ben direct actief geworden als raadsopvolger in Doetinchem. In deze tijd heb ik veel geleerd. Eigenlijk ben ik een nieuwkomer in de politiek en ik heb misschien wel het doel me ook nieuwkomer te blijven voelen.

Professionele ruimte

In de laatste jaren heb ik me verdiept in leiderschap. Voor mij is in enkele woorden samen te vatten waar het om gaat tussen mensen: professionele ruimte, commitment en cadans. Professionele ruimte staat voor mij voor de ruimte die de mens zelf neemt, het gaat om de balans tussen autonomie en verantwoordelijkheid. Om samen iets te bereiken moet er sprake zijn van commitment. De vraag: “Waar ga jij voor?” is in wat mij betreft essentieel. En cadans: het ritme waarin dingen gebeuren.

Samen in Doetinchem

Ik woon in Doetinchem en leef samen met Martijn. We hebben elkaar in 2001 leren kennen en sinds die tijd wonen we samen. We houden allebei van lekker eten, uitgaan en we gaan graag op vakantie. Griekenland is ons favoriete vakantieland. We zijn vaak te vinden in het centrum van Doetinchem, maar ook hardlopend of fietsend in de groene omgeving van onze gemeente. Ik loop graag lange afstanden. In de cadans van het hardloopritme ontstaan bij mij de fijnste ideeën. Ook de ik graag mee aan hardloopwedstrijden. Het moet vooral ook een beetje snel gaan! Mijn familie is erg belangrijk voor me. Ik geniet liefst zo veel mogelijk van mijn neefje en nichtjes. Hardlopen doe ik heel graag samen met mijn broer. We zijn erg verschillend, maar we hebben een hechte band.

Ga terug.

Ga naar mijn CV.

 

Laatst gewijzigd op 22 november 2018