Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 23 december 2020

Weekbericht: gezonde kerstdagen

De laatste weken is het erg snel gegaan. Het aantal positieve coronatests in de Achterhoek nam sterk toe en in onze gemeente was er in de afgelopen week zelfs sprake van meer dan een verdubbeling: 297 Doetinchemmers werden positief getest. Juist nu kerst en oud & nieuw voor ons liggen en de zorg overbelast raakt merk je aan alles: zonder strikte lockdown zal dit niet goed gaan.

Vandaag was ik even bij Laborijn. Er wordt in de laatste dagen van dit jaar flink gewerkt om onze inwoners die hun werk verloren of geen inkomen hebben op de juiste manier te ondersteunen. Inmiddels is er gerichte begeleiding voor ZZP’ers bij vragen over hun toekomst. Er zijn gelukkig veel mensen die al dan niet via hun werkgever tijdelijk of definitief in een andere sector aan de slag zijn. Mooi dat dit in de Achterhoek gewoon gedaan wordt.

Wat de GGD inmiddels al maanden lang doet is ongekend. De capaciteit in teststraten is opnieuw uitgebreid. Ook tijdens de kerstdagen wordt er doorgewerkt. Vandaag laat Ashis Brahma van onze GGD in RTL Nieuws zijn onbegrip blijken over mensen die het niet zo nauw nemen: “Er zijn simpele maatregelen die je moet volgens als je klachten hebt. Houd je daar alsjeblieft aan. Wees wijs!” Ik zou zijn boodschap van de daken willen schreeuwen.

Zorghotel De Slingebeek in Gaanderen

In Gaanderen hebben thuiszorg, ziekenhuizen en huisartsen samen zorghotel De Slingebeek ingericht, speciaal voor coronapatiënten. Een belangrijke oplossing, omdat zij nu niet als spoedpatiënt in het ziekenhuis belanden. De 32 bedden liggen continu vol. De personele capaciteit staat onder druk. Vandaar dat er een oproep is gedaan aan verpleegkundigen en verzorgenden individuele gezondheidszorg om bij te springen.

Kerstviering dit jaar anders

De kerken in onze gemeente nemen hun verantwoordelijkheid. Ik weet uit ervaring hoe belangrijk het is om kerst samen (juist ook in de kerk) te vieren, maar een uitzonderingspositie kan nu écht niet. Er zijn door de Doetinchemse kerkgemeenschappen alternatieven gevonden voor de vieringen. Dit draagt bij aan het doel om verdere verspreiding van het virus te stoppen en ook aan het draagvlak voor de coronamaatregelen.

Kerst in kleine setting

Ik wens je fijne kerstdagen. In elk geval zal het een kerst worden in een kleine setting. Misschien heb je ook lekker eten besteld bij onze lokale ondernemers. Misschien is er ook voor jou gelegenheid om ook wat buiten te sporten. Vast en zeker kom je nog dichter bij de voor jou meest dierbare mensen.