Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 29 november 2020

Weekbericht: Rode loper voor jongeren in de Achterhoek

We maken ons op diverse manieren en via diverse projecten sterk om jongeren in de Achterhoek te behouden of te werven. Achterhoekse werkgevers hebben behoefte aan goed opgeleide jongeren, dit geldt voor sommige sectoren nu al en dat geldt voor alle sectoren op termijn. Daarom leggen we de rode loper uit voor jongeren.

Provincie Gelderland geeft 4 miljoen euro steun aan zes arbeidsmarktregio’s om knelpunten op de arbeidsmarkt aan te pakken die door de coronacrisis zijn ontstaan. Samen sloegen de zes Gelderse regio’s de handen ineen met een plan van aanpak voor werk(behoud). Om de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, die door de coronacrisis wordt vergroot, in te dammen. In de Achterhoek willen wij jongeren tussen 16 en 27 jaar aan het werk te krijgen, houden of de mogelijkheid bieden zich om te scholen.

Jongeren onevenredig hard getroffen

Jongeren tot 27 jaar worden onevenredig hard getroffen op de arbeidsmarkt tijdens de coronacrisis. Met verlies van baan, het niet kunnen starten met werken na studie of geen stage- of afstudeerplek kunnen vinden. In de Achterhoek hebben we de nodige paden uitgezet om deze doelgroep op de werkvloer te houden of te verwelkomen. Met de extra financiële steun van de provincie wordt ingezet op twee lijnen; werk-naar-werk-trajecten en snelle omscholing én het beschikbaar maken en houden van stages en leerbanen.

Rode loper voor jongeren in de Achterhoek

In nauwe samenwerking werken we aan het aanbieden van stages, leerwerkplekken en jongerenwerving. In een jongerenloket wordt alle bestaande dienstverlening gebundeld, voordat aanvullende dienstverlening wordt ontwikkeld. Het doel is het zo structureel mogelijk verbeteren van het arbeidsmarktperspectief van jongeren. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat het behalen van een startkwalificatie voorrang krijgt op vinden van werk op korte termijn. Wanneer het kan, worden beiden speerpunten uiteraard gecombineerd. Jongeren kunnen ondersteund worden met een voucher waar nodig. Het initiatief sluit aan bij ZEG Achterhoek, Dé digitale toegangspoort tot school en werk voor Achterhoekse jongeren tussen 16 en 27 jaar.