Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 14 november 2020

Weekbericht: Achterhoeks Fonds voor Talentontwikkeling

Achterhoekers die een training of opleiding willen volgen en zelf geen toegang tot scholing hebben, kunnen vanaf nu gebruik maken van het Achterhoeks Fonds voor Talentontwikkeling. Doel van het Fonds is om de krapte en mismatch op de arbeidsmarkt te verminderen zowel in kwantitatieve als kwalitatieve zin, en de cultuur van Leven Lang Ontwikkelen binnen de regio te bevorderen.

 

Veel mensen willen zich binnen hun vakgebied ontwikkelen of overstappen naar een andere branche. In de Achterhoek kunnen wij hen adviseren en zo nodig een opleidingscheque aanbieden. We investeren in ontwikkeling van talent. We hebben iedereen nodig. Ondernemers, onderwijs en overheid werken zo samen aan een toekomstgerichte arbeidsmarkt.

Omscholen of bijscholen

De start van het Achterhoek Fonds voor Talentontwikkeling komt precies op het goede moment: midden in de coronacrisis en bij een stijgende werkloosheid. Er was al langer een mismatch op de arbeidsmarkt, maar door de coronacrisis is dat probleem nog versterkt. Met het fonds willen we dit probleem aanpakken. De bedoeling is dat zowel werkenden als werkzoekenden zich kunnen blijven ontwikkelen. In de uitzendbranche, de horeca en de evenementensector zitten veel mensen werkloos thuis. Het zou mooi zijn als zij aan de slag kunnen in sectoren waar juist mensen nodig zijn, zoals de handel, transport, techniek, ICT en zorg. De training, cursus of opleiding die ze willen volgen, moet dan wel relevant zijn voor de arbeidsmarkt.

De werkwijze: advies, ondersteuning en vouchers

De hele arbeidsmarktregio werkt in dit fonds samen: acht gemeenten, het UWV, VNO-NCW, vakbonden en ook de Achterhoekse onderwijsinstellingen. De uitvoering ligt bij het Leerwerkloket. Iedere inwoner uit de Achterhoek kan zich hier melden voor een oriƫnterend gesprek in het kader van een Leven Lang Ontwikkelen. In dat gesprek krijgen mensen algemene informatie over de mogelijkheden om scholing te volgen. Als dat van toepassing is komt ook het nieuwe Fonds voor Talentontwikkeling aan de orde.

Een boost voor de leercultuur

Het fonds bevat 4 miljoen euro voor de komende vier jaar. Daar dragen zowel overheid, onderwijs als ondernemers aan bij. We hopen met dit fonds de leercultuur in de regio een boost te geven. Dat doen we overigens ook op andere manieren. Binnenkort komt er ook een Jongerenloket, waarbij we inzetten op werk-naar-werk-trajecten, omscholing en het beschikbaar maken en houden van stages en leerbanen.