Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 24 april 2020

Nog een maand…

Als de voortekenen een belofte inhouden, zitten we nog een maand opgehokt. Dat is een lange tijd. Het is dan ook begrijpelijk dat de roep om versoepeling van de coronamaatregelen steeds harder klinkt. We begrijpen het ‘duivelse dilemma’ van Rutte nu veel beter. Gelukkig mogen de basisschoolkinderen weer naar school, ook al is dat behelpen met parttime oplossingen. Laten we hopen dat andere sectoren snel mogen volgen.

Gisteren, 23 april, hebben we de eerste echte online raadsvergadering in Doetinchem gehad. Ik moet zeggen: het viel niet tegen, wat misschien ook te danken was aan de korte agenda met alleen hamerstukken. We moeten nog maar zien hoe het gaat als we straks meningvormend moeten debatteren. Maar het is gelukkig dat het democratisch proces de plaats krijgt die het verdient dank zij de online technologie die ons ter beschikking staat. Denk je eens in wat er gebeurd zou zijn als het twintig jaar geleden was…

De fractie van D66 is tevreden met de oplossingen voor het vergaderen die we nu hebben bereikt. De griffie heeft goed werk gedaan en verdient een compliment daarvoor. Het stelt ons in staat om het besturen van onze gemeente zo goed mogelijk te laten verlopen. Ook wij overleggen online, maar ervaren wel de beperkingen van het online vergaderen. We moeten het nog even volhouden!

Wat we niet moeten vergeten is dat het college en de burgemeester het dagelijks besturen gewoon doorzetten, met daarbij alle aandacht voor de gevolgen van de coronacrisis. Het gaat allemaal een beetje anders, zoals bijvoorbeeld de uitreiking van de lintjesregen die nu telefonisch verloopt, maar het lukt. Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. De inzet van college en burgemeester verdient daarbij onze waardering.

Helaas hebben we nog geen zicht op het tijdstip waarop de [steun]fractie weer fysiek bij elkaar kan komen. Laten we hopen dat het volhouden van de maatregelen zoals de 1,5 m afstand snel leidt tot afname van de besmettingen en dat de de leden van de steunfractie elkaar weer in een fysieke ruimte kunnen ontmoeten. Tot dan wens ik iedereen alvast fijne voorjaarsvakantie toe.

Pieter Herngreen