Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 15 maart 2020

Weekbericht: Coronavirus

Op 5 maart is de eerste besmetting van het Coronavirus in de Achterhoek geconstateerd. De verspreiding van het virus gaat op dit moment nog door. Het heeft grote impact op iedereen in onze samenleving. In de gemeente Doetinchem werken we al enige tijd in een gemeentelijk beleidsteam, zodat we met verschillende disciplines bij elkaar zijn en de juiste maatregelen kunnen nemen.

 

Afstemming in de Veiligheidsregio

Maatregelen worden overigens niet alleen lokaal genomen. De Veiligheidsregio heeft in overleg met alle burgemeesters uit de regio Noord- en Oost-Gelderland besloten de crisisstructuur op te schalen naar het niveau GRIP-4. Dit betekent dat er regionaal samengewerkt wordt onder leiding van burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn. Wij hebben dagelijks contact met de Veiligheidsregio.

Inzet van de GGD

Afgelopen vrijdag was ik op het kantoor van GGD Noord- en Oost-Gelderland. Ik heb samen met de directeur publieke gezondheid gezien hoe de medewerkers van de GGD zich dag en nacht inzetten voor de gezondheid van jou en mij. De GGD bepaalt in afstemming met de arts wie getest wordt en voert deze tests uit. Als iemand na een test besmet blijkt te zijn, gaat de GGD alle contacten na en stelt hen op de hoogte. Deze mensen moeten hun gezondheid zelf in de gaten houden. Het is tijdrovend, maar belangrijk werk. Ik heb er veel waardering voor hoe de GGD-medewerkers dit doen.

Verdergaande maatregelen

Elke dag worden er nieuwe afwegingen gemaakt. Het is belangrijk dat wij er alles aan doen om verdere verspreiding van het Coronavirus te beperken. Onze volksgezondheid, de gezondheid van ons allemaal, staat voorop. Mensen die nu nog lichtzinnig omgaan met de voorschriften en adviezen, moeten daarop wat mij betreft aangesproken worden. Ik zie overigens dat in onze gemeente de meeste activiteiten zijn afgelast of uitgesteld. Mooi is het dat restaurants over zijn gegaan op bezorgen. Ook zie ik dat steeds meer inwoners hun hulp aanbieden aan anderen. Dat geeft niet alleen een goed gevoel, maar maakt ├ęcht het verschil.

Prioriteit geven aan zorg

We weten dat de problemen niet onderschat kunnen worden. Op dit moment staat de zorg onder druk. Mensen maken zich zorgen over hun werk en hun inkomen. Doordat instellingen en scholen sluiten, kunnen mensen er alleen voor komen te staan. De gemeente zorgt samen met deze instellingen voor opvang, indien dat nodig is. Ik hoop uitdrukkelijk dat we oog hebben voor mensen in de zorg. Van inwoners die met ouderen en zieken werken wordt op dit moment het onmogelijke gevraagd. Terwijl hun eigen kinderen en ouders thuis zijn, moeten zij klaar staan voor de zwakkere medemens. Laten we er met elkaar voor zorgen dat de gezondheidszorg de eerste prioriteit heeft en dat mensen dit belangrijke werk goed kunnen doen.

Meer informatie over het Coronavirus.