Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 1 februari 2020

Meedoen: woest aantrekkelijk

Afgelopen week was een afwisselende week. We hadden een volle collegevergadering met veel goede besluiten, er waren mooie ontmoetingen, zoals die rond inburgering statushouders en er was een mini-symposium van D66 Winterswijk met o.a. Loes ten Dolle, Tycho Geurkink, Casper Sonderen, Joris Bengevoort en Rob Jetten. Hieronder in het kort een weergave van mijn ervaringen.

 

75 jaar vrijheid

Op maandagmiddag 27 januari stonden we in de Catharinakerk met elkaar stil bij de bevrijding van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz. Atay Guner vertelde over zijn bezoek aan Sobibor. Burgemeester Mark Boumans over Auschwitz, Janna Baerends zong haar lied Deep en Miranda Kijzerwaard vertelde het levensverhaal van haar oma Maud Mogendorff. Elske te Lindert sloot de herdenking af met Gabriëlla’s Song. Het heeft veel indruk op mij gemaakt. Wij blijven herdenken.

Sportverkiezing

De maandagavond stond in het teken van de Doetinchemse Sportverkiezing. De talenten uit onze gemeente zijn volop in de spotlights gezet. Een prachtig programma rond alle takken van sport. Zelf vind ik het mooi dat de sporters in het zonnetje worden gezet, maar vooral ook de sportvrijwilligers. Zij maken het mogelijk dat de verenigingen in onze gemeente volop draaien en dat blijven doen.

Gasthuisfonds

In de afgelopen week ontmoette ik ook de heer Simonetti en mevrouw Emaus van het Gasthuisfonds. We spreken elkaar af en toe over het armoedebeleid en hoe zij met het fonds van toegevoegde waarde zijn voor inwoners. Bijzondere ontwikkeling is de toenemende vraag naar mobiliteit. Om ervoor te zorgen dat mensen elkaar kunnen blijven ontmoeten is soms ondersteuning nodig bij het (elektrisch) fietsen. Het Gasthuisfonds is een essentiële partij om het verschil te maken.

SROI

Donderdag was ik te gast in Twente en we spraken daar over Social Return On Investment (SROI). Bij de inkoop van diensten en producten maken wij als gemeente afspraken over deze verplichting, maar voor aanbieders lijkt het op het eerste gezicht niet altijd eenvoudig om er invulling aan te geven. Daarom kiezen we ervoor om dat in Gelderland en Overijssel eenduidig te doen met vast bouwblokken. Binnenkort hoop ik het convenant te kunnen tekenen. Samen zorgen we ervoor dat meer mensen een plek vinden op de arbeidsmarkt.

Stadskamer

De Stadskamer bestaat vijf jaar. De Stadskamer zorgt ervoor dat mensen tot hun recht komen en volop mee kunnen doen. Ik kom er vaker met veel plezier, maar afgelopen donderdag was het een prachtig feest. Samen maken we meedoen woest aantrekkelijk!