Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 11 januari 2020

Verandering: 2020 is begonnen!

Afgelopen week was een week vol nieuwjaarsontmoetingen. Onze nieuwe gemeentesecretaris had alle medewerkers uitgenodigd in de hal van het stadhuis. Een fijn moment om direct met alle mensen van de gemeente Doetinchem bij te praten. Goed dat er volop energie uitgesproken werd om van 2020 een mooi jaar te maken voor de inwoners van onze gemeente.

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in Amphion stond burgemeester Mark Boumans stil bij het thema verandering. Dit komt niet vanzelf. Je kunt er niet eenvoudig op wachten. Prachtig vond ik de parallel die hij trok met zijn eigen sportieve ambities. ‘Wees de verandering die je wilt zien.’

Het thema ‘verandering’ kwam ook aan de orde bij de nieuwjaarsbijeenkomst van Laborijn. Een groep van 20 medewerkers zette met een kritische cabaretvoorstelling een dikke punt achter 2019. Gevoelige liedjes, indringende uitspraken en zelfs een rap. Alles ademde dat de medewerkers het beste willen voor onze mensen. Rake opmerkingen en songs over het management, raadsleden, rooie vrouwen, journalisten en het bestuur. Zo, die konden we in onze zak steken! Bovenal lieten medewerkers zichzelf zien.

Met oud & nieuw durfden wij het aan om in Den Haag te verblijven. Hoewel we ons bedachten of dat gezien de onrust wel zo’n verstandige keuze was, was het juist heel fijn. We waren bij de oudejaarsconference van Claudia de Breij, zagen Maarten van der Weijden de hofvijver in springen en ik nam op 1 januari zelf een duik in de ijskoude Noordzee.

Voor Claudia was duidelijk: alles verandert, daar is geen ontkomen aan. Angst voor veranderingen is er altijd geweest, maar veranderen móet. Daar zijn mensen voor nodig die het aandurven om het verschil te maken. De beste veranderaars zijn mensen die ook een goede verliezer kunnen zijn. “Verliezen maakt je ziel zacht en je hart groot.” Haar vader, gemeenteraadslid, leerde haar: “In een democratie houdt de regering van de meerderheid rekening met de noden en wensen van de minderheid, is er een onafhankelijke rechtsstaat en een vrije pers.” Na afloop dansten we tot in de kleine uurtjes: “Hef het glas op de verliezers en proost op wat ooit was!” 2020 is echt begonnen!