Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 24 november 2019

Weekbericht wethouder – week 47

In de afgelopen week was ik weer op prachtige plekken waar in Doetinchem het verschil wordt gemaakt. Ik sprak er onder andere over hoe we concreet invulling geven aan de Participatiewet. Juist deze week was dat thema actueel, door het onderzoek van het SCP.

WerkRaat

Wat een inspirerende ontmoeting had ik bij WerkRaat: leerwerkcentrum voor activering en ontwikkeling! WerkRaat biedt leerwerkplekken voor jongeren en (jong)volwassenen met een overbrugbare afstand tot onderwijs en arbeidsmarkt. De sociale onderneming is gevestigd in de Milky-W aan de Melkweg in Doetinchem. De mensen daar zijn volop bezig met het stimuleren en ontwikkelen van talent. Zij beginnen zoveel mogelijk bij de beleving van de jongeren en sluiten met begeleiding en onderwijs aan. De integrale aanpak spreekt mij enorm aan.

Betwice

Samen met wethouder Elfrink van Zevenaar was ik te gast bij de familie Spit van Betwice. We spraken over de manier waarop het bedrijf invulling geeft aan sociaal ondernemen. Het is bijzonder om te zien welke inzet zij hebben om voor mensen meer te doen. We spraken over de Participatiewet, waarover deze week een kritisch rapport uit kwam. Wat mij betreft blijven initiatieven, waarmee wordt geïnvesteerd in mensen van groot belang. Wanneer mensen langer zonder begeleiding op de bank zitten, neemt de arbeidsfitheid sterk af. Daarom moet de samenhang tussen onderwijs en arbeidsmarkt verder versterkt worden. In dat kader sprak ik bij Laborijn ook met de directeur van Prakticon over nieuwe plannen om in samenwerking met ondernemers de begeleiding op de arbeidsmarkt verder te versterken. Betwice is een prachtig voorbeeld van een plek waar dit al in de praktijk wordt gebracht.

Kledingbank

De Kledingbank heeft een nieuw onderkomen. Op vrijdagavond was ik te gast in de prachtige nieuwe winkel. Door een flinke groep vrijwilligers is alles in het werk gesteld om hiervan een succes te maken. De Kledingbank geeft herbruikbare kleding aan mensen binnen de gemeente Doetinchem die de financiële middelen niet meer hebben om zelf kleding aan te schaffen. Ook wordt zo nodig gezorgd voor nieuw ondergoed, mogelijk gemaakt door sponsoren. Ik vind het fantastisch dat we dit aanbod in Doetinchem hebben. Zo maken wij met elkaar de ‘sterke samenleving’ waar.