Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 12 oktober 2019

Weekbericht wethouder – week 41

Vredesposterwedstrijd ‘Een reis voor de vrede’

Al enkele jaren organiseren de Lions wereldwijd het zogenaamde Peace Poster Contest. Ook de Lionsclub Doetinchem doet eraan mee. Met dit initiatief wordt het thema vrede bespreekbaar gemaakt. Kinderen in de leeftijd van 11 tot 13 jaar van basisschool Octa, de Canadaschool, OBS Hogenkamp en Montessorischool De Pas maakten de prachtige posters. In de raadszaal mocht ik op Coming Out Day bekendmaken wie van de Doetinchemse scholieren de mooiste Vredesposter heeft gemaakt. Ik sprak de leerlingen, ouders en leerkrachten toe met onderstaande tekst.

Vorige week sprak ik, hier in Doetinchem, een jongen van 12. Hij kwam uit een land waar mensen hun leven niet zeker zijn. Gelukkig heeft hij daar zelf niet veel van meegemaakt, want hij was 2 jaar oud toen zij naar Nederland kwamen. Maar zijn ouders vertelden vaak over hoeveel gevechten en ruzies er waren toen zij opgroeiden.

Als je de jongen tegenkomt op school dan zie je een slimme en hardwerkende jongen. “De toekomst is belangrijker dan het verleden,” zo vertelde hij. En hij voegde er iets aan toe wat ik onthouden heb. “Om fijn samen te leven moet je eerst de ander wel leren begrijpen”.

In 2019 in Nederland zijn mensen gemiddeld genomen veiliger, vrijer, gezonder, welvarender en gelukkiger dan op ieder ander moment in de geschiedenis. Toch gaat samen leven niet vanzelf.

Volgens mij komt dat omdat veel mensen graag verschillen vergroten. Dat gebeurt als de één de ander pest vanwege zijn manier van praten. Het gebeurt ook door hoe wereldleiders in Syrië, Turkije en Irak spreken over andere bevolkingsgroepen.

Juist vandaag kwamen er weer verontrustende berichten uit de grensstreek tussen Syrië en Turkije. Mensen slaan op de vlucht voor de oorlog. En dat doordat wereldleiders er een wedstrijdje van maken. Daar maak ik mij druk over.

Het thema van de Vredesposterwedstrijd is ‘Een reis voor de vrede’. Volgens mij zijn wij allemaal onderdeel van deze reis. Je kunt namelijk zelf instappen en eraan meedoen. De eerste tussenstop staat voor mij in het teken van wat de jongen van 12 tegen mij zei: de ander leren begrijpen. Daarom stel ik de ander graag veel vragen. Zo hoor je wat die ander drijft.

Ik wens jullie een mooie reis en ik vind het fantastisch om te zien hoe jullie uiting hebben gegeven aan ‘Een reis voor de vrede’.

Hier de winnende posters (juryprijs en publieksprijs).