Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 18 augustus 2019

Weekbericht wethouder – week 33

Gletsjer

We gingen op reis, zoals ik dat als student deed. Interrail kaart gekocht, rugzak op en de trein in. Op naar nieuwe avonturen. Bestemming Zwitserland om daar steden te bekijken en vooral veel te wandelen, te hardlopen en trailtochten te doen. Door het televisieprogramma Rail Away had ik al de nodige verwachtingen van de indrukwekkende treinverbindingen in Zwitserland.

Het was inderdaad indrukwekkend en prachtig. Het reizen per trein gaf rust, volop tijd om naar buiten te staren. Bovendien was het gezien de hitte in Nederland fijn om de vakantie in relatieve koelte door te brengen. Toen het in de Achterhoek 40 graden was, liep ik mijn trainingsrondje met 25 graden rond het op bijna 1800 meter hoogte gelegen meer van Sankt Moritz.

In de verte zagen we op verschillende plekken de prachtige gletsjers. In Zermatt op de flanken van de Matterhorn en in Interlaken de Jungfrau. We waren nog maar net in Zermatt, toen er paniek was in de smalle straatjes. Politie zette alles af met lint en brandweer was volop aan de slag met zandzakken. Dat de gletsjers sneller smelten dan gewenst, werd hier wel heel concreet.

De Zwitserse Alpen worden de ‘watertoren van Europa’ genoemd. Er zit veel water opgeslagen in de gletsjers. In de droge zomer geven ze drinkwater af en in de natte wintermaanden slaan ze water op in de vorm van ijs. We stonden onder razende watervallen. In Z├╝rich sprong ik in de Limmat en liet me kilometers afdrijven. Lekker floaten, dat is wat Zwitsers er graag doen en dat snap ik nu helemaal! Nu kwam er duidelijk veel water vrij richting de Rijn. Maar hoeveel van dat water was op tijd in de Achterhoek?

Vanuit de trein op weg naar huis zag ik het landschap steeds droger worden. We zijn er volgens mij goed in geslaagd wateroverlast zoveel mogelijk te beperken, hoewel Doetinchem er flink van langs kreeg op 2 augustus. Maar slagen we er voldoende in, zoals de Zwitsers dat met stuwmeren doen, ook water op te slaan voor extreem droge periodes?

Er zijn verschillende voorspellingen over hoe het met de gletsjers gaat in de komende jaren. De klimaatverandering maakt in elk geval dat de gletsjers verder krimpen. Zwitserse onderzoekers geven aan dat ze aan het einde van deze eeuw 70 procent kleiner zullen zijn. In het slechtste geval zijn ze dan verdwenen. Of we dan in tijden van droogte nog toevoer van water hebben? Dat wordt wel erg spannend.