Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 1 maart 2019

Weekbericht wethouder – week 9

IkPas!

Pas op mijn 19de begon ik drankjes met alcohol lekker te vinden. Met mijn ouders had ik de afspraak gemaakt eerst mijn rijbewijs te halen en daarna pas alcohol te gaan drinken. Tijdens het stappen bij Witkamp, Dieka, De Radstake, City Lido en de Achterhoek Arena gingen er al snel heel wat biertjes door. In onze vriendengroep was het gebruikelijk steeds snel weer een nieuw rondje voor elkaar te bestellen. Het was vrij normaal dat ik op een zaterdagavond 6 à 10 biertjes dronk. Met elke Larense kermis drie dagen op rij. Door de week dronk ik verder bijna nooit.

Het is weekend

Tijdens mijn studententijd in Nijmegen veranderde dit wel wat. Ik dronk minder tegelijk, maar wel meer gedurende de week. Naast biertjes begon ik ook wijntjes en likeurtjes te waarderen. Eenmaal aan het werk werd het normaal om in het weekend te drinken en door de week vrijwel nooit. Inmiddels vind ik het lekker om twee keer per week een glas wijn of bier te nemen en drink ik in het weekend meestal drie glazen op een avond.

Gezondheid

Proost! Op je gezondheid! Bij mijn ouders en schoonouders is het vrij vanzelfsprekend in elk geval samen voor de gezelligheid te proosten. Zelf drinken zij in toenemende mate. Natuurlijk wel alleen als er een speciale gelegenheid is. Maar ja. Een speciale gelegenheid is er bij gepensioneerden bijna elke dag.

Tijdens etentjes en feestjes, maar ook na een pittige raadsvergadering: ik vind een alcoholisch drankje steeds een genietmomentje. Het werkt voor mij ontspannend en ik moet eerlijk zeggen: een goede wijn of heerlijk seizoensbiertje smaakt veel beter dan frisdrank of gemeentepils.

BOB-arrangementje

Om de volgende dag niet al te suf te zijn, kies ik de laatste tijd in een restaurant steeds vaker voor een BOB-wijnarrangement. Het lijkt me echt niet verstandig om na zo’n arrangement achter het stuur te gaan zitten, maar het is fijn om in plaats van 6 volle glazen, 6 halfvolle glazen te proeven. Als de sommelier tussendoor nog een beetje extra door schenkt, wat in Achterhoekse restaurants meestal wel de gewoonte is, dan is genoeg toch ook echt genoeg.

Carnaval

Vandaag was ik in de spiegeltent op het Simonsplein. Gelukkig was daar van een mogelijk beginnend brandje niets meer te zien en is het de komende dagen volop feest. Met volop alcohol. Even helemaal los. Buiten jezelf… en hoe doe je dat het best? Met een flink stuk in je kraag. Ik ben niet opgegroeid met carnaval, maar een feestje is altijd leuk. Deze keer heb ik extra reden om ervan te genieten. Want… IkPas!

40 dagen

Vanaf komende woensdag neem ik een time-out. Véértig dagen geen alcohol. Geen idee of ik dat ga volhouden. Wat doe ik tijdens een stedentrip op een terrasje? Ga ik andere frisse drankjes leren waarderen? Ga ik na het sporten echt een 0.0 open trekken? Hopelijk ben ik nog te genieten op zondag 14 april.

Preventieagenda

In de komende 40 dagen hoop ik in de gemeente ook met de preventieagenda verslaving te komen. Het is een agenda waarmee we willen bereiken dat verschillende vormen van verslaving, waaronder alcohol, in onze gemeente verminderen. Daarmee beogen we een belangrijke stap te zetten in het bevorderen van gezondheid. Dat is nodig, want een aantal Doetinchemse wijken (ook mijn wijk…) is qua alcoholgebruik nou niet echt een voorbeeld te noemen. Het probleem is in onze gemeenten groter dan in andere Achterhoekse gemeenten. Verbieden gaat niet werken, verleiden wel. Ik heb me nu in elk geval laten verleiden. Doe je ook mee? Ik houd jullie op de hoogte.