Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 15 februari 2019

Weekbericht wethouder – week 7

Alles mag je worden. Behalve ongelukkig.

Dat leerlingen op het VMBO zich de laatste jaren steeds bewuster zijn van hun kansen op de arbeidsmarkt, vind ik een goede ontwikkeling. Er wordt serieus werk gemaakt van loopbaanoriëntatie en dat begint al vroeg. Metzo College en Zone.college organiseerden afgelopen week de tiende editie van het Beroepenfeest – Doetinchem On Stage. Wat een happening was dat!

Juist afgelopen week vroeg de onderwijsminister positieve aandacht voor het VMBO. “De roep om praktisch geschoolde mensen wordt alleen maar groter.” Dat zie ik ook als ik naar de vacatures in de Achterhoek kijk. Er is veel werk in technische beroepen. Een lasser, constructie- en machinebankwerker, verspaner en elektricien is moeilijk te vinden. De sterk groeiende bouwsector vraagt meer vakmensen, zoals metselaars en timmerlieden. Ook in de zorg nemen de personeelstekorten snel toe. Werkgevers ervaren problemen bij het werven van verzorgenden en woonbegeleiders.

 

Buiten, voor schouwburg Amphion, staat een groep leerlingen te wachten. Er sluiten steeds meer groepjes aan. Ik vraag hen met welke professional ze vanmiddag in gesprek willen. “Politie en defensie.” reageert Jim. “Dierenartsassistente en kraamverzorger.” zegt Sanne. “Ik ga in elk geval kijken bij de sportinstructeur.” geeft Mike aan.

Even later zitten de eerste 300 leerlingen in De Gelderlander Zaal van Schouwburg Amphion. Er wordt wat gerend en gelachen, maar dan is er volledige aandacht voor piloot Sjoerd Willinge Prins. Hij had als kind al bedacht dat hij piloot wilde worden, maar dat ging niet eenvoudig. Toch heeft hij aan zijn droom vastgehouden en is het hem gelukt.

De verrassing is groot wanneer de leerlingen ineens op het podium mogen komen en het doek open gaat. Ze lopen over de rode loper door naar de professionals die klaar staan op het hoofdpodium van de Rabobank Zaal. Daar staat het helemaal vol met statafels, aan elke tafel staat de ontmoeting centraal. En het maken van een afspraak voor de Doe-dag op 14 maart. Er zijn vier kleuren: Groen (groen en natuur), oranje (zorg en welzijn), blauw (techniek) en rood (handel en economie).

“Wat wil ik echt worden?” is de vraag die de 12- en 13-jarige leerlingen zich hier stellen. Het valt me op dat de herkenbare beroepen veel aandacht krijgen. Het is ontzettend druk bij de politie, brandweer en bij defensie. Bij de monteurs, werkvoorbereiders, lassers, fietsenmakers en montagewerkers is veel minder aandacht. De vraag blijft dus wel, hoe we leerlingen bewust maken van beroepen die misschien niet voor de hand liggen, maar voor hen wel heel interessant kunnen zijn. Tegen de mensen die nu nog weinig aandacht van de leerlingen kregen zou ik willen zeggen: wees creatief, kom met voorstellen richting de Thematafel Onderwijs en Arbeidsmarkt. Als het ons in de Achterhoek niet lukt om jongeren juist voor deze beroepen te motiveren, waar lukt het dan wel?

René Vijn (Zone.college) en Hans Baan (Metzo College) hebben wat mij betreft goud in handen. Met Doetinchem On Stage, met Zianne Looman die de spil is in de organisatie, maar vooral met de leerlingen. VMBO’ers van nu zijn de enthousiaste MBO’ers van morgen en de doorzetters in het HBO van overmorgen en vooral: de vakmensen en professionals van de toekomst!