Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 4 augustus 2016

Opinie: waarom naar de Europride?

Jorik Huizinga uit Doetinchem gaat komend weekend voor de eerste keer naar een Gay Pride. Hij deed mee aan een actie en won een plek op de boot van D66 tijdens de Europride. Waarom is het volgens hem belangrijk om mee te doen?

Ervoor uit komen wie je bent? Dat geldt toch voor iedereen? Geef je met zo’n pride niet juist het beeld af dat je ‘anders’ wilt zijn dan anderen? Versterk je daarmee niet juist het beeld dat je als homo anders bent? Dat zijn vragen die ik mezelf eerder gesteld heb. Het extravagante beeld van de homo: ben jij zo? Het waren die redenen, waarom ik tot nu toe nooit naar een pride ben gegaan.

De editie van de Gay Pride van dit jaar is bijzonder, het is namelijk Europride. Dat gegeven en het feit dat ‘jezelf kunnen zijn’ helemaal niet vanzelfsprekend is in Nederland en andere Europese landen, heeft bepaald dat ik er dit jaar voor koos om aan de actie mee te doen. Ik wil actief feest vieren vanwege het feit dat we ‘trots’ kunnen zijn. Dat daar ‘durf’ voor nodig is, blijkt wel. Acceptatie van verschillen tussen mensen en gelijke rechten voor mensen zijn niet standaard. Steeds blijkt dat maatschappelijke participatie van groot belang is om verandering te bewerkstelligen.

Op de D66-boot varen prominenten, leden en gasten van de politieke partij zelf mee, maar ook enkele gasten uit o.a. Litouwen, Denemarken en Turkije. Hun verhalen leren mij op een andere manier te kijken naar de landen om ons heen. Er gebeurt zoveel goeds, maar het kan ook nog ontzettend veel beter.

Hoe het in de Achterhoek is? Ik ervaar helemaal niet dat ik anders ben. Daar ben ik ontzettend blij mee. Met acceptatie van transgenders, lesbo’s en homo’s (maar ook die van hetero’s) is het goed gesteld. Het is wel fijn wanneer je ‘normaal doet, want dan doe je al gek genoeg’. Ik ben zelf Achterhoeker genoeg om dat te onderkennen. Daarom is het voor mij niet zo nodig om met mijn vriend zoenend over straat te gaan. Alhoewel een beetje gek doen is soms wel nodig. Ik vind het belangrijk dat mensen durven te laten zien hoe ze zich voelen en hoe ze willen zijn. Dat geldt voor de vriendengroep, de sociale netwerken, in sportverband en op het werk. Ik heb ervaren hoe fijn het is dat ik daarin open, mezelf en dus vrij kan zijn. Daarom heb ik veel zin in zaterdag. Het wordt een groot feest!

DTJ

Regio8: Achterhoeker wint plek op boot canal parade